KALAHERKKUJA

Ahven merestä pannuun

post_ahven

Kun ahven nappaa, se kannattaa fileoida. Sen jälkeen kalaa on helpompi käyttää ruoanlaitossa. Ahvenen ruodot ovat kaarevasti fileen sisällä ja irtoavat helposti terävällä kalaveitsellä.

  1. Aloita fileen leikkaaminen päästä. Työnnä veitsi viillon kautta eteenpäin, kunnes olet irrottanut selkäfileen.
  2. Aseta veitsi kevyesti kylkiruotojen alle. Kevyellä viillolla ruodot irtoavat helposti.
  3. Leikkaa sen jälkeen filee irti nahasta tasaisella viillolla.
  4. Lopuksi voit vielä leikata ruotorivin, eli ns. anopinpalasen, pois fileestä. Leikkaa pala irti loivassa kulmassa kahdella viillolla, niin filee on täysin ruodoton.

 


 

Voissa paistettua ahventa (resepti neljälle)

Mausta ahvenfileet suolalla ja pippurilla. Lado ne limittäin, lihapuoli ylöspäin neljäksi kasaksi uuninkestävälle muovikelmulle, kääri paketeiksi ja kiristä tasaisiksi. Kuumenna uuni 75 asteeseen. Pane fileepaketit uunivuokaan ja paista, kunnes pakettien sisälämpötila on 46–50 astetta. Käytä paistolämpömittaria. Anna pakettien jäähtyä kypsentämisen jälkeen. Poista muovikelmu ja paista nopeasti voissa pannulla ahvenet kauniin värisiksi.

 


 

Paistettu piikkikampela piparjuurivoin kanssa (resepti neljälle)

post_piikkikampela

Lämmitä uuni 100 asteeseen.

Poista piikkikampelasta kidukset ja huuhtele vatsaonteloa kylmällä vedellä.

Kuivaa kala talouspaperilla.

Laita pellille leivinpaperiarkki ja ripottele päälle puolet suolasta. Nosta kala leivinpaperille ja ripottele päälle loput suolasta. Paista uunissa noin tunti per kilo.

LISUKE

Kun kala on kypsää, sulata voi kattilassa ja lisää silputtu rakuuna. Sekoita juuri ennen tarjoilua voisulaan piparjuuriraaste. Tarjoa kala voisulan, keitettyjen uusien perunoiden ja kauden vihannesten – kuten keitettyjen porkkanoiden tai parsan – kanssa.