NOKKONEN

Nokkonen on perinteinen alkukesän herkku, jota voi käyttää muhennoksiin, piirakoihin ja keittoihin. Herkullinen nokkoskeitto valmistuu helposti het- kessä, ja ilmainen pääraaka-aine löytyy puistoista, metsästä tai pihoilta. Nokkosia poimiessa on va- rustauduttava käsinein ja saksin. Poimittavaksi kelpuutetaan vain hennoimmat lehdet, joissa on hienostuneen yrttinen maku. Vanhan kauppahallin Soppakeittiön perustaja Filip Stenius yhdistää oh- jeessaan nokkoset sesongin ensimmäisen sienen, korvasienen, kanssa. Keitetyn kananmunan sijaan Stenius tarjoaa keiton kermaisen munakokkelin kanssa.

Nokkoskeitto ja korvasieni–munakokkeli (resepti neljälle)

post_nokkonen

KEITTO

Kuullota nokkoset ja silputtu sipuli voissa, kunnes sipuli on pehmennyt. Sekoita jauhot tasaisesti joukkoon. Lisää valkoviini ja anna kiehahtaa. Lisää vesi ja kerma, keitä noin 10 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla. Soseuta keitto teho- tai sauvasekoittimella sileäksi, ja kaada takaisin kattilaan. Anna vielä kiehahtaa ja tarkista maku.


KORVASIENI—MUNAKOKKELI

Ryöppää korvasienet. Hienonna korvasienet ja paista niitä voissa (40 grammaa), kunnes kaikki neste on haihtunut ja ne saavat vähän väriä.

Riko kulhoon munat, lisää kerma ja mausteet ja vatkaa munien rakenne rikki. Sulata pannulla loput voista ja kaada muna–kermaseos pannulle. Kypsennä seosta miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes se alkaa muuttua kokkareiseksi.

Lisää valmiiseen munakokkeliin korvasienet, ja säästä muutama pala koristeeksi.

Munakokkelin tulee olla pehmeää ja kosteahkoa. Jos munaseos on liian kauan pannulla, se kuivuu.

Lusikoi munakokkelia keittolautasen pohjalle ja kaada keittoa sen ympärille. Koristele muutamalla paistetulla korvasienen palasella.