ROSEE, RIESLING & CO

post_rosee-riesling

Muutamassa vuodessa suureen suosioon pohjoisimmillakin leveysasteilla nousseet roseeviinit yhdistetään usein kesäjuhliin ja iloiseen seurusteluun. Eikä syystä, sillä roseeviini on mutkaton ja sosiaalinen viini, jolla on laaja käyttöalue. Vanhan kauppahallin Alkon Ralf Winklerin mukaan viilennettynä kuiva ja marjaisa rosee toimii sekä kotimaisen että välimerellisen keittiön herkkujen, salaattien, grillatun kalan ja äyriäisten parina. Jos roseeviinissä on hieman makeutta, sitä kannattaa kokeilla mausteisten aasialaisten ruokien seurana tai juustojen ja marjojen kanssa.

Hyvä ja monipuolinen valkoviini kesäruokien kanssa on kuiva Riesling, esimerkiksi saksalainen, itävaltalainen tai australialainen. Viineissä olevaa jäännössokeria tasapainottaa raikas hapokkuus, ja tämä yhdistelmä mahdollistaa niiden yhdistämisen sekä kalaruokiin että vaaleisiin lihoihin, kuten broileriin, possuun- ja vasikanlihaan. Kannattaa myös muistaa, että suurin osa maailman juustotyypeistä sopii paremmin valkoviinien kuin punaviinien kanssa.

Kevyempien punaviinien suosio on kasvanut ja ne ovatkin erinomaisia punaviinejä kesällä nautittaviksi. Tälle tyylille tyypillisimpiä viinejä ovat muun muassa Ranskan Beaujolaisin alueen Gamay-rypäleistä tehdyt viinit sekä viileissä ilmastoissa tuotetut Pinot Noir -viinit. Näiden yhdistämismahdollisuudet eri ruokiin ovat huomattavasti laajemmat kuin rotevilla ja tanniinisilla viineillä. Kevyempiä viinejä tulisi viilentää hieman ennen tarjoilua – se korostaa viinien marjaista raikkautta.

Tuhdimpien punaviinien ominaispiirre on rypäleen tunnusomainen maku sekä korostetut tanniinihapot, jotka kiristävät suuta. Nämä piirteet viineissä pehmenevät, kun niitä yhdistetään punaisten liharuokien kanssa. Suussa hieman kireiltä tuntuvat ja suuta kuivaavat tanniinit muuttuvat miellyttäviksi mauiksi ja tuntuvat pehmeämmiltä. Tämän maku- ja ruokakemian malliesimerkki on punaiseksi grillatun naudan ulkofileepihvin ja Cabernet Sauvignon-rypäleestä tehdyn punaviinin yhdistelmä. Myöskään tanniinisia punaviinejä ei kannata tarjota huoneenlämpöisinä kesäaikana, vaan viinin voi hyvin viilentää 18–20 asteen lämpöiseksi.