1800

kauppahallit saapuvat Helsinkiin.

1800-luvulla Suomen suuriruhtinaskunnan pääkaupungissa Helsingissä elintarvikekauppa tapahtui pääasiassa toreilla. Vasta vuosisadan lopulla ruvettiin puuhaamaan kaupan siirtämistä katettuun halliin. Suurin syy hankkeeseen oli lisääntynyt tietoisuus ruoan käsittelyn hygieniasta. Toinen syy oli torikaupan ajoittain huono järjestys, jota toivottiin paranevan kaupan siirtämisellä sisätiloihin. Helsingin ensimmäisen hallin – Vanhan kauppahallin – rakentaminen aloitettiin Etelärannassa lähellä Kauppatoria vuonna 1888. Tämä vuosiluku on merkitty rakennuksen eteläiseen päätyyn, mutta koska sementin toimituksessa oli ongelmia, halli päästiin avaamaan vasta 1889. Rakennuksen suunnitteli Gustaf Nyström, joka oli perehtynyt hallirakentamiseen Euroopan suurkaupungeissa.

Avauduttuaan hallissa oli 120 myyntipaikkaa ja keskihallissa 6 myymälää. Ohjesäännön mukaan hallissa sai myydä lihatuotteita, munia, voita, juustoa ja puutarhatuotteita. Vuosisadan vaihteessa siirrettiin osa kalakaupasta myös halliin.

1889Helsingin Vanha kauppahalli avataan.
1899-1905Ensimmäinen sortokausi, jonka aikana toimet Suomen venäläistymiseen lisääntyivät.

1900

NELJÄ VUOSIKYMMENTÄ PULA-AIKAA

Helsingin Kauppahallien ensimmäinen kukoistusaika ja vilkas rakennuskausi päättyi ensimmäiseen maailmansotaan vuosina 1914-18, Suomen itsenäisyyteen ja sisällissotaan vuonna 1918. Muutaman ankaran pulavuoden jälkeen kauppa alkoi taas kukoistaa 1920-luvun alussa, jolloin myös muihin suomalaisiin kaupunkeihin rakennettiin vilkkaasti uusia kauppahalleja. 1930-luvun alussa maailmanlaajuinen lama iski myös Vanhan kauppahallin kaupankäyntiin. Kauppa elpyi samalla vuosikymmenellä, mutta syksyllä 1939 syttyneen Talvisodan jälkeen seurasi kuusi sotavuotta, jotka koettelivat Kauppahallin toimintaa monella tavalla. Raaka-aineista oli pulaa, niitä säännösteltiin tarkasti ja kaupankäynnin uhkana oli myös mustan pörssin kauppa raaka-aineista. Vähä-osaiset helsinkiläiset, kuten yksinhuoltajaperheet ja eläkeläiset, olivat sotavuosien talvina ajoittain nälänhädän partaalla. Sodan jälkeen säännöstely jatkui Suomessa vielä 10 vuotta, mutta raaka-aineiden saatavuus ja myynti lisääntyi pian vuoden 1945 jälkeen.

1903Hietalahden kauppahalli avataan.
1904Eugen Schauman ampuu Suomen kenraalikuvernööri Nikolai Bobrikovin Helsingin senaatissa.
1914Hakaniemen kauppahalli avataan.
1917Suomen itsenäisyys.
1918Kieltolaki joka kieltää alkoholijuomien myynnin kaupoissa ja ravintoloissa on voimassa.
1939Talvisota syttyy.
1944Rauhaneuvottelujen jälkeen syntyy rauha. Sota jatkuu Lapissa saksalaisia vastaan vuoteen 1945.
1952Helsingissä pidetään kesäolympialaiset.
1954Sodanjälkeinen elintarvikkeiden säännöstely loppuu Suomessa.
1956Urho Kekkosesta tulee Suomen presidentti.
1961Giovanni Tedeschi perustaa Haminaan Suomen ensimmäisen pizzaravintolan.
1970The Rolling Stones esiintyy ensimmäistä kertaa Helsingissä, Olympiastadionilla.

2000

EU:N KAUTTA UUDET MAUT SAAPUVAT HALLIIN.

Sodanjälkeisessä Suomessa luovuttiin säännöstelystä vasta vuonna 1954. Sen jälkeisten vuosikymmenten aikana elintarvikekauppa elpyi ja monipuolistui taas vuosi vuodelta. Suomen liittyessä EU:hun 1995 tapahtui ratkaiseva muutos monelle kauppahallin kauppiaalle, joiden valikoima koostui ulkomaisista herkuista. Esimerkiksi Vanhan kauppahallin juustokauppoihin alkoi saapua ranskalaisia ja muiden Keski-Euroopan maiden pastöroimattomia juustoja. Näiden juustojen maahantuonti ja myynti oli ennen EU:hun liittymistä kiellettyä Suomessa. Tapahtumaa muistaa Paalasen Juustokaupan omistaja Tuula Paalanen.

– Näiden uusien juustotyyppien saapuminen juustotiskeihin sai alkuun aivan uuden juustokulttuurin Suomessa, joka taas johti kotimaisten meijereiden uudenlaiseen juusto-osaamiseen.

Myös lihapuolella tapahtui suuria muutoksia hallissa, kun muun muassa italialaiset, espanjalaiset ja ranskalaiset leikkeleet, makkarat ja ilmakuivatut kinkut saapuivat kauppahallin kauppiaiden tiskeihin. 20 vuotta EU:hun liittymisen jälkeen Vanhan kauppahallin valikoima ja tarjonta on parempi ja monipuolisempi kuin koskaan aiemmin.

1991Maailman ensimmäinen GSM-verkko otetaan käyttöön Suomessa.
1995Suomi liittyy EU:hun.
1995Suomi voittaa MM-kullan jääkiekossa. Kansanjuhla Kauppatorilla.