Gamla saluhallen – matupplevelser av hög kvalitet

Gamla saluhallen bjuder på högkvalitativa matupplevelser i en historisk miljö intill Salutorget. Handlarna säljer såväl ost, fisk, kräftdjur, kött, grönsaker, frukter samt kryddor, kaffe och te som små presentartiklar och dukningstillbehör. I hallen finns dessutom Finlands minsta Alko.

Läckerheter till vardag och fest

När du vill servera något speciellt för dina gäster på veckoslutet – eller när du själv förtjänar speciella läckerheter – lönar det sig att besöka Gamla saluhallen, vars diskar dignar av läckerheter. Färsk fisk och kött, underbara ostar, tryfflar och kräftdjur väntar på dig.
Hallen är också berömd för bland annat sin läckra laxsoppa samt för sina fiskmackor som man kommer för att äta vid lunchtid även från längre bort. I Gamla saluhallen kan man också lätt köpa en läcker matsäck till exempel för en utflykt till Sveaborg. Färjan avgår från Salutorget som ligger strax intill Gamla saluhallen.

Den äldsta saluhallen

Helsingfors Gamla saluhall har betjänat sina kunder ända sedan 1889 och är den äldsta saluhallen i Helsingfors. På 1800-talet skedde livsmedelshandeln i Helsingfors i regel på torg. Först i slutet av århundradet började man flytta handeln till en täckt hall. De största orsakerna bakom projektet var den ökade medvetenheten om hygienen vid behandlingen av livsmedel samt den tidvis dåliga ordningen i torghandeln.
Byggandet av Gamla saluhallen inleddes 1888 och detta årtal har märkts ut på byggnadens södra fasad. På grund av problem i leveransen av cement kunde hallen dock öppnas först 1889. Byggnaden ritades av Gustaf Nyström som hade satt sig in i byggandet av hallar i Europas storstäder.

Numera utvecklas Gamla saluhallen av Helsingfors Stadslokaler Ab, ett bolag helägt av Helsingfors stad, som också hyr ut lokalerna i hallen.